Loputon riittämättömyyden tunne kutsumattomana vieraana

"Jos vaan jaksaisin vielä tehdä tuon asian vähän paremmin... Käydä useammin lenkillä... Olla tehokkaampi työntekijä... Tehdä suursiivouksen varastossa..."

"Pitikö taas mennä hermostumaan lapselle... Olisin voinut tuossakin tilanteessa olla asiallisempi ja järkevä... Miksi en silloin viime viikolla tehnyt niin ja näin..."

Kuulostaako tutulta? Jäytävä riittämättömyyden tunne sekä sen läheinen sukulainen täydellisyyden tavoittelu siellä kuiskuttelevat sinulle "totuuksia", jotka saavat mielialan ja itseluottamuksen romahtamaan yhtä tehokkaasti kuin jäät ropisevat katoilta alas kevään tullen. Epäonnistunut olotila voi lamaannuttaa, jolloin saat entistä vähemmän aikaan ja tämä taas ruokkii riittämättömyyden tunnetta entisestään. 

Miksi koemme niin usein riittämättömyyden tunnetta?

Kuten aiemmin mainitsin, täydellisyyden tavoittelu on riittämättömyyden tunteen läheinen sukulainen. Pyrkimys täydellisyyteen saattaa kummuta tiedostamattomista automaattisista ajatuksistamme ja niin sanotuista ajatusvääristymistä. Sinulla saattaa olla alitajunnassa itse itsellesi asetettuja tiettyjä odotuksia ja vaatimuksia itseäsi kohtaan, tai sitten koet ympäristön asettavan sinulle kohtuuttomia odotuksia (oman kokemukseni perusteella ensin mainittu on yleisempää, ja usein tulkinta ympäristön odotuksista saattaa omassa mielessä olla vahvasti liioiteltu, niin että koet ympäristön odotukset itse asiassa suurempina kuin ne ovatkaan).

Ihmisen päässä risteilee päivän mittaan tuhansia ajatuksia (eri tutkimusten mukaan jopa 6000-50 000 ajatusta päivässä!). Tämä sisäinen puheemme vaikuttaa vahvasti siihen, miten koemme ja tulkitsemme arjessa vastaan tulevia asioita. Suuri osa ajatusvirrasta soljuu eteenpäin omalla painollaan ja osa ajatuksista on niin automaattisia, että niitä on vaikea havaita ja tunnistaa. Joskus automaattiset ajatukset aiheuttavat meille vääristymiä tilanteiden havainnoinnissa ja tulkinnassa (esim. tilanteiden negatiivinen ennakointi tai epäonnistumisten paisuttelu).

Mikäli automaattiset ajatukset ovat hyvin ankaria ja vaativia, on selvää että elämästäkin voi tulla loputtoman riittämättömyyden sävyttämää, ja tuomitsevuus itseä kohtaan lisääntyy. Tällaisessa tilanteessa omien automaattisten ajatusten tunnistaminen ja havaitseminen on avain ikävän kierteen katkaisemiseen. Se auttaa meitä valitsemaan tietoisemmin tapamme toimia ja ajatella eri tilanteissa. 

Kutsumattoman vieraan voi onnistua karkoittamaan!

Kohtuuttomista odotuksista ja vaatimuksista (olivatpa ne sitten lähtöisin omasta ajattelusta tai ulkopuolelta tulevista paineista) voi opetella pääsemään irti. Jos siis sisäinen perfektionisti on onnistunut valtaamaan liikaa tilaa sinun tuhansien ajatustesi joukossa, kannattaa asiaan pyrkiä tekemään muutos!

Omien uskomusten ja ajatusten tunnistaminen vaatii niiden äärelle pysähtymistä ja itsensä kuuntelemista, mikä ei onnistu ilman läsnäolotaitoja. Tässä on siis jälleen yksi hyvä syy panostaa tietoisen läsnäolon taitojen vahvistamiseen. Näitä taitoja voit helposti lähteä harjoittelemaan osana ihan tavallista arkeasi (esim. pysähtymällä kokeilemaan tietoista syömistä tai tietoista hengittämistä).

Jos satut olemaan hevosihminen ja haluat vahvistaa tietoisen läsnäolon taitojasi, käy ihmeessä tilaamassa ilmainen oppaamme, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas.

Tutustu myös verkkokurssiimme: Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.