Syvempi yhteys hevosen kanssa - mistä on kyse?

Miksi yhteys hevoseen kiehtoo meitä niin paljon?

Kuten sinäkin varmasti olet huomannut, hevonen on mestari tunteiden lukemisessa. Se aistii meidän ihmisten pelot, ilot ja levottomuuden merkit joskus herkemmin kuin me itse. Uskon, että juuri tästä syystä yhteyden kokeminen hevosen kanssa onkin meille niin palkitsevaa, sillä hevosen kanssa toimiessamme vahvistamme samalla yhteyttä itseemme. Itse ainakin koen usein hevosen kanssa ollessani tunnetta siitä, että juuri silloin olen eniten oma itseni ja voin olla aidosti sellainen kuin olen. 

Ja onhan se toki aina mahtava tunne, kun löydät yhteisen sävelen kuusisataakiloisen pakoeläimen kanssa, ja koet sen luottavan itseesi! Näitä hetkiä me loskassa, pyryssä ja paarmaparvien keskellä raahustavat hevosihmiset metsästämme.

Aina hevosen meistä peilaamat asiat eivät ole niin imartelevia - epävarmuus, hermostuneisuus ja kaikenlainen häslääminen tarttuvat (usein huomaamattamme) itsestämme hevoseen. Näissä tilanteissa on ihan huikean tärkeää, että malttaisimme ja uskaltaisimme pysähtyä havaitsemaan mitä tunteita hevonen meistä peilaa. Tämä  itsensä ja hevosen kuunteleminen on iso askel kohti syvemmän yhteyden vahvistumista.

 

Mitä se paljon puhuttu syvempi yhteys sitten on?

Itselleni syvempi yhteys hevoseen tarkoittaa molemminpuolisen ymmärryksen lisääntymistä ja yhteisen kommunikointitavan oppimista: vaikka meillä ei ole yhteisiä sanoja, meillä on kuitenkin yhteinen kieli! Silloin kun koemme olevamme hyvässä yhteydessä toisen kanssa, olo on yleensä turvallinen ja tuntuu siltä että voi olla oma itsensä kaikkine vikoineen päivineen. 

Yhteyttä toiseen voisi myös kuvailla kykynä lukea toisen olennon tarpeita ja tunteita ilman puhetta. Tiedät ehkä sen tunteen, kun joidenkin (ihmisten tai eläinten) seurassa vain tuntuu siltä kuin olisit tullut kotiin. Tämä kuvaa mielestäni juuri sitä syvää yhteyttä toiseen.

Kun yhteys hevosen kanssa vahvistuu, se näkyy käytännössä monin eri tavoin. Se ilmenee esimerkiksi hevosen kykynä vastata hienovaraisiin apuihin tai merkkeihin. Se näkyy myös ihmisen kyvyssä ymmärtää hevosen tarpeita, tunnistaa sen tunteita ja toimia sen kanssa harmoniassa. Kaikki tämä lisää sekä hevosen että ihmisen turvallisuudentunnetta, jolloin yhteinen elo on harmonisempaa ja palkitsevampaa molemmille osapuolille.

 

Miten yhteys toiseen syntyy?

Kuten sanottua, yhteyden löytämisessä on kyse kommunikoinnista sekä toisen ja itsensä kuuntelemisesta. Jos paahdat aina eteenpäin supersuorittajan automaattiohjauksella, missaat todennäköisesti suuren osan tilaisuuksista syvempään yhteyteen sekä hevosen, toisten ihmisten että itsesi kanssa.

Hyvään yhteyteen ei ole yhtä ainutta reittiä eikä yleensä nopeita oikoreittejäkään (paitsi ehkä poikkeuksena suomenhevosen tai shetlanniponin sydämeen voit löytää hyvinkin nopeasti tien muutaman porkkanan avulla...).

Syvä yhteys hevoseen ei ole vain tekniikkaa ratsastuksessa tai tallilla puuhastelua. Se vaatii uskallusta pysähtyä kohtaamaan toinen ja itsensä. Tästä syystä hyväksyvän tietoisen läsnäolon, eli mindfulnesstaitojen oppiminen toimii mahtavana työkaluna yhteyden vahvistamisessa. Sinäkin voit jo ihan pienillä teoilla vahvistaa omaa taitoasi olla läsnä tässä hetkessä, ja nähdä sen seuraukset hevosessa ja teidän yhteistyössänne.

Parhaassa tapauksessa syvemmän yhteyden löytäminen toisiin heijastuu koko elämään. Se opettaa kärsivällisyyttä, läsnäoloa ja kykyä lukea toisen olennon tarpeita herkällä tavalla. Se opettaa myös vastuuta ja omien tunteiden hallintaa – sillä kuten sanottua, hevonen peilaa aina omia tunnetilojamme.

Toivottavasti sain heräteltyä sinua pohtimaan millaisia yhteyden kokemuksia olet hevosen kanssa jo kokenut, mikä niiden syntymistä on edesauttanut ja ennen kaikkea: mikä on seuraava askeleesi syvemmän yhteyden poluilla... 

P.S. Jos haluat vahvistaa yhteyttä hevoseen ja itseesi tietoisen läsnäolon avulla (mikä on tutkitusti hyvinvointia lisäävä menetelmä!), tutustu Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle -verkkokurssiimme!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.