Näin taklaat esteet mindfulnesspolultasi – Kolme vinkkiä suorittamisen ansan välttämiseksi

Miten onnistuisin ottamaan mindfulnessin oikeasti käyttöön?

Mindfulnessin monet hyvinvointivaikutukset ovat ehkä jo tiedossasi ja mielessäsi on saattanut käydä, että haluaisit oppia mindfulnessia ja saada sitä kautta levollisuutta ja rauhaa arkeesi. Ehkä olet jo kokeillutkin joitain mindfulnessharjoituksia, mutta niiden vakiinnuttaminen arkeen on jäänyt toteutumatta ja harjoitukset ovat jääneet yksittäisiksi kokeiluiksi.

Tavallisia esteitä mindfulnesspolun etenemisen varrella voivat olla arjen kiireiset aikataulut, omat pinttyneet tavat tehdä asiat aina samalla tavalla, liialliset suorituspaineet ja yleensäkin elämän suorittaminen kuin automaattiohjauksella.

Monille aloittelijoille ensimmäisten askeleiden ottaminen mindfulnessin maailmaan voi tuntua haastavalta. Näin oli minullakin. Tässä tekstissä kerron sinulle kolme vinkkiä siitä, miten voit päästä oikeasti käyntiin mindfulnessharjoituksissa ja välttää suorittamisen ansan.

 

1. Hyväksy ajatukset ja ole lempeä itsellesi

Monet luulevat, että mindfulness tarkoittaa ajatusten tyhjentämistä. Se ei ole totta. Ajatukset tulevat ja menevät, ja se on täysin normaalia. Mitä enemmän yrität kamppailla ajatuksia vastaan, sitä enemmän niitä yleensä putkahtaa mieleesi. Tärkeintä on hyväksyä ajatukset ilman tuomitsemista ja palata sitten huomioimaan nykyhetkeä. Tähän mindfulness tarjoaa hyvät eväät opettamalla esimerkiksi hengityksen tai oman kehon havainnoin käyttämistä läsnäolon ankkurina.

Ole myös lempeä itsellesi: Älä odota täydellisyyttä. Mindfulness ei ole suorittamista, vaan enemmänkin itsensä kuuntelemista ja hyväksymistä. Muista, että mindfulnessharjoituksissa ei voi onnistua tai epäonnistua, vaan tarkoituksena on vain asettua havainnoimaan tätä hetkeä. Ole lempeä itsellesi äläkä tuomitse, vaikka huomaat mielen harhailevan. Itse asiassa mielen harhailun huomaaminen on yksi tärkeä taito, joka mindfulnessin avulla kehittyy. Mitä useammin löydät mielesi harhailemasta ja palautat sen takaisin nykyhetkeen, sitä enemmän keskittymiseen ja läsnäoloon vaikuttavat yhteydet aivoissasi vahvistuvat.

2. Säännöllisyys ja pienet askeleet

Aloita pienin askelin: Mindfulness ei vaadi sinulta pitkiä istuntoja tai syvällistä meditaatiota. Voit aluksi varata vain muutaman minuutin päivästäsi pysähtymiseen ja omien aistimusten ja tuntemusten havainnoimiseen. Kun aloitat tarpeeksi pienin askelin, on todennäköisempää, että onnistut vakiinnuttamaan mindfulnesshetket säännölliseksi osaksi omaa arkielämääsi.

Säännöllisyys onkin tärkein avain uusien tapojen juurruttamiseen. Yritä tehdä harjoituksesta tapa ja varaa sille aikaa mieluiten päivittäin tai ainakin useamman kerran viikossa. Ja muista, jo 5-10 minuuttia on hyvä alku! On monia erilaisia mindfulnessharjoituksia, kuten hengitysharjoitukset, kehotietoisuus ja kävelyharjoitukset. Kokeile avoimin mielin erilaisia ja löydä ne, mitkä tuntuvat sinulle luontevilta.

3. Ole Läsnä arjessasi

Mindfulness ei rajoitu vain meditaatiohetkiin. Voit harjoittaa sitä myös arkipäiväisissä toimissasi. Ole läsnä hetkessä, kun syöt, kävelet tai olet vuorovaikutuksessa muiden kanssa (ja myös tallilla hevosten kanssa!).

Opiskele lisää: Mindfulnessin perusteiden ymmärtäminen voi auttaa sinua syventämään harjoitustasi. Lue aiheesta, kuuntele meditaatio-ohjeita tai osallistu mindfulness-kursseille.

 

Mindfulness on prosessi, ei päämäärä!

Muista, että mindfulness on prosessi, ei päämäärä. Älä anna suorituspaineiden estää sinua aloittamasta. Itselleni tärkeä oivallus oli se, että mindfulnessharjoituksilla ei tavoitella mitään tiettyä tilaa tai tunnetta. Ei siis ole tarkoitus, että harjoitus tekee olosi rentoutuneeksi, mukavaksi tai mitään muutakaan, vaan kukin harjoitus on aina omanlaisensa. Joskus pintaan nousee myös epämiellyttäviä tuntemuksia, ja tämäkin kuuluu asiaan. Älä siis koe itseäsi pettyneeksi, jos olo ei mindfulnesshetkien seurauksena aina olekaan ihan levollinen ja zen.

Ajan mittaan säännöllisen mindfulnessharjoittelun hyödyt alkavat kuitenkin näkyä monella elämän osa-alueella. Itse olen huomannut, että säännöllinen mindfulnessharjoittelu on auttanut minua tunnistamaan ja hyväksymään omia tunteitani paremmin sekä pysymään rauhallisempana stressaavissa tilanteissa. Silmäni ovat myös auenneet monille kauniille asioille ja hetkille, jotka ennen menivät täysin ohi, kun paahdoin vaan autopilotilla täysillä eteenpäin. Puhumattakaan siitä, että hevosen kanssa oleminen ja myös yhteinen työnteko on paljon palkitsevampaa, kun oman läsnäolon vahvistuttua kontakti hevoseen on vahvempi.

Voit aloittaa jo tänään!

Ota nämä vinkit käyttöön ja anna itsellesi lupa kasvaa ja kehittyä harjoittelun myötä. Mindfulness voi tuoda myös sinulle rauhaa ja tasapainoa elämääsi, kun opit olemaan läsnä omassa elämässäsi juuri sellaisena kuin se on. Muista, että mindfulness ei ole mitään ihmeellistä, vaan taito, joka meillä jokaisella on olemassa!

Jos olet hevosihminen ja haluat vahvistaa tietoisen läsnäolon taitojasi, käy ihmeessä tilaamassa ilmainen oppaamme, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas.

Tutustu myös verkkokurssiimme: Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle. Tämä kurssi auttaa sinua ottamaan säännöllisen harjoittelun osaksi arkeasi ja pääset nauttimaan mindfulnessin hyödyistä yhdessä hevosystäväsi kanssa.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.