Miksi nykyhetkessä oleminen on niin haasteellista? - jopa ratsastajalle...

Hevonen auttaa meitä usein keskittymään paremmin nykyhetkeen, mutta:

Miksi olemme silti jopa hevosen selässäkin usein ihan "muissa maailmoissa"?

Tiedätkö sen tunteen, kun olet ratsastamassa ja huomaat mielesi harhailevan kaikkialla muualla paitsi siinä hetkessä, jossa olet? Yleensä myös hevonen huomaa jossain vaiheessa, että ratsastaja on muissa maailmoissa, ja seuraukset voivat olla, hmmm…. mielenkiintoisia 😉

Jokainen ratsastaja tietää, miten paljon oma keskittyminen ja läsnäolo vaikuttavat ratsastushetken onnistumiseen. Miksi meidän on kuitenkin joskus niin vaikeaa olla läsnä tässä hetkessä ja keskittyä olennaiseen, vaikka niin haluaisimmekin tehdä?

Tässä mielestäni kolme yleistä syytä miksi ratsastajan läsnäolo nykyhetkessä katoaa:

  1. Jatkat tallille tullessasi samaa suorittamisen moodia, jossa ehkä elät suuren osan päivästä: kiireinen työpäivä, arjen minuuttiaikataulut ja kymmenet velvollisuudet saavat meidät usein paahtamaan eteenpäin kuin autopilotilla. Jos jatkat tällä samalla tyylillä myös tallilla ja ratsastaessasi, useimmiten siitä ei seuraa mitään hyvää.
  2. Suorituspaineet ja ympäristön vaikutus. Monesti asetamme itsellemme ja hevoselle suuria odotuksia (tänään täytyy tehdä täydelliset laukannostot, pehmeät ravisiirtymät ja vielä saada hevonen kulkemaan rentona mutta ryhdikkäänä…). Sitten kun todellisuus ei kohtaakaan odotuksiamme (hevonen säpsyy pelottavaa maneesin nurkkaa eikä pehmeistä siirtymistä ole tietoakaan), oma keskittyminen katoaa ja pasmat menevät sekaisin. Välillä ehkä mietit liikaa miltä ratsastuksesi näyttää ja mitä muut sinusta ja hevosesta ajattelevat, ja taas on keskittyminen ihan väärissä asioissa…
  3. Tunteiden hallinta. Ratsastaminen voi välillä herättää voimakkaita tunteita, kuten pelkoa tai jännitystä, jotka vievät huomion pois nykyhetkestä ja keskittymisestä. Tällöin vaistonvaraiset toiminnot ottavat meistä vallan ja tietoinen ajattelu jää taka-alalle.

Näiden haasteiden selättäminen voi vaatia vähän vaivannäköä, mutta se palkitaan moninkertaisesti, kun läsnäolotaitojen vahvistuessa pääset yhä useammin kokemaan yhteisiä flow-hetkiä hevosen kanssa.

Suorittamisesta ja autopilotin ohjauksesta irtautuminen onnistuu yllättävänkin yksinkertaisilla keinoilla, kunhan vain päätät aloittaa! Voit vahvistaa tietoista läsnäoloa jo ihan sillä tavalla, että seuraavan kerran kun menet hevosen luo, pysähdyt havainnoimaan hevosta ja sen viestejä sekä hengität muutaman kerran syvään ennen kuin aloitat yhteistä tekemistä hevosen kanssa.

 

P.S. Jos haluat oppia tietoista läsnäoloa tullaksesi paremmaksi ratsastajaksi, klikkaa linkkiä ja tutustu meidän verkkokurssiin: HeLMi®-hetkiä ratsastajalle.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.