Lempeän itsemyötätunnon vahvistaminen -jatka matkaa hevosen avulla

Vietä lempeä itsemyötätunnon hetki hevosen kanssa

Kun puhutaan hyvinvoinnista ja henkisestä tasapainosta, itsemyötätunto nousee tärkeään rooliin. Se tarkoittaa ystävällistä suhtautumista itseemme, lempeyttä omia virheitä ja epätäydellisyyksiä kohtaan sekä kykyä olla myötätuntoinen omille tunteillemme. Itsemyötätunto auttaa meitä kukoistamaan ja lisäämään hyvinvointiamme.

Monesti myötätunnon tavoittaminen muita ihmisiä ja eläimiä kohtaan on paljon helpompaa kuin itseä kohtaan. Mutta onneksi itsemyötätuntoa voi harjoitella ja vahvistaa. Esittelen sinulle nyt yhden yksinkertaisen harjoituksen, joka auttaa sinua vahvistamaan itsemyötätuntoa ja lempeää suhtautumista itseäsi ja muita kohtaan.

Harjoitus auttaa sinua yhdistämään fyysisen kosketuksen myötätuntoisiin ajatuksiin, mikä vahvistaa itsemyötätuntoa ja auttaa sinua tulemaan paremmin kontaktiin omien tunteidesi kanssa. Hevosen läsnäolo harjoitusta tehdessä auttaa rauhoittumaan ja keskittymään tähän hetkeen.

Toimi näin:

  • Tämä harjoitus tehdään yhdessä hevosen kanssa, mutta tarvittaessa voit tehdä sen myös itsekseen ilman hevosta. Etsi rauhallinen ja rauhoittava ympäristö, jossa voit keskittyä harjoitukseen ja jossa myös hevonen kokee olonsa turvalliseksi ja levolliseksi (esimerkiksi hevosen karsina, tuttu hoitopaikka, ratsastuskenttä tai ulkoilutarha). Huomioi turvallisuusseikat, eli tarvittaessa pidä hevosta kytkettynä riimunnarussa.
  • Ota tukeva seisoma-asento, jossa jalat ovat lantion leveydellä ja polvet pehmeästi hieman koukussa. Hengitä muutaman kerran rauhallisesti sisään ja ulos ja havainnoi samalla hevosen hengitysrytmiä. Sinun ei tarvitse muuttaa mitään tässä hetkessä.
  • Aseta käsi sydämen alueelle rintakehälle. Tunne käden lämpö ja paino kehollasi.
  • Sulje silmäsi ja tarkkaile hengitystäsi hetken ajan. Hengitä syvään ja hitaasti.
  • Kuvittele mielessäsi tilanne, jossa olet kokenut haasteita, pettymyksiä tai stressiä. Voit valita jonkin tietyn tapahtuman tai tilanteen, joka tulee mieleesi.
  • Samalla kun pidät kättä sydämen päällä, lähetä itsellesi myötätuntoisia ajatuksia ja sanoja. Voit sanoa mielessäsi esimerkiksi seuraavia lauseita: "Hyvä [oma nimesi], tiedän, että tämä on ollut vaikeaa. Toivon sinulle rakkautta, myötätuntoa ja ymmärrystä. Olet arvokas ja ansaitset hyvyyttä. Annoit parhaasi tilanteessa, jossa olit, ja se riittää". Mieti millä sanoilla lohduttaisit ja kannustaisit parasta ystävääsi vastaavassa tilanteessa ja lausu mielessäsi nämä sanat itsellesi.
  • Tunne käsiesi kosketus rintakehällä ja keskity lämmön ja lempeän kosketuksen tunteeseen. Anna itsellesi lupa vain olla ja tuntea myötätunnon virtaavan kehossasi.
  • Avaa sitten silmäsi ja siirrä kätesi omalta rintakehältäsi koskettamaan hevosta esimerkiksi sen sään alueelle, kyljelle tai kaulalle (kuuntele hevosen viestejä siitä, mihin kohtaan koskettaminen tuntuu sen mielestä hyvältä juuri tänään). Keskity tuntemaan hevosen turkin pehmeys ja lämpö. Hengitä taas muutaman kerran syvään.
  • Sulje sitten silmäsi ja lähetä mielessäsi hevoselle ajatuksia siitä, millaisia hyviä asioita toivot hevosen elämään. Voit aloittaa toivottamalla hevoselle: "Toivon sinulle kaikkea hyvää" ja jatkaa sitten mieleesi tulevilla asioilla, joita toivot hevoselle.
  • Jatka harjoitusta muutaman minuutin ajan tai niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Lopeta harjoitus toivottamalla mielessäsi sekä hevoselle että itsellesi: "Toivon sinulle kaikkea hyvää".

Harjoittele itsemyötätuntoa hevosen kanssa: Jatketaan yhdessä

Vietettyäsi tämän lempeän hetken hevosen kanssa, muistuta itseäsi siitä, että itsemyötätunto on jatkuvaa harjoittelua. Anna itsellesi aikaa ja tilaa hyväksyä omat virheesi ja epätäydellisyytesi. Kun jatkat näiden myötätuntoisten harjoitusten tekemistä sinnikkäästi, huomaat, miten itsemyötätunto alkaa vähitellen vahvistua ja näin pystyt toimimaan rennommin myös hevosen kanssa. Hevosen läsnäolo tuo harjoitteluun erityisen ulottuvuuden, auttaen sinua rauhoittumaan ja tulemaan paremmin kontaktiin omien tunteidesi kanssa.

Säännöllinen itsemyötätunnon harjoittaminen voi tuoda merkittäviä muutoksia hyvinvointiisi ja henkiseen tasapainoosi. Ole kärsivällinen ja lempeä itsellesi matkan varrella. Muista, että sinä olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Anna itsellesi lupa rakastaa ja hoitaa itseäsi samalla huolenpidolla, jolla hoivaat hevosta! 

Hevonen voi toimia opettajanasi ja parhaana ystävänäsi tällä matkalla kohti lempeämpää suhtautumista itseesi. Ole kiitollinen hevosen antamasta tuesta ja jatka harjoittelua. Kiitos, kun otit aikaa tämän harjoituksen tekemiseen, ja tässä vielä pari vinkkiä jatkoharjoitteluun:

Jos et ole vielä tilannut meidän ilmaista opasta, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa, käy ihmeessä nappaamassa se heti talteen: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas. Mindfulness on tehokas työväline myös itsemyötätunnon vahvistamiseen.

Tutustu myös verkkokurssiimme: Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle. Se opastaa sinua kädestä pitäen paitsi itsemyötätunnon vahvistamiseen, myös muihin tietoisen läsnäolon taitoihin. Kurssin avulla löydät levollisuutta, läsnäoloa ja syvempää yhteyttä hevosen kanssa olemiseen.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.