Kolme myyttiä mindfulnessista

Kun kerron ihmisille käyttäväni mindfulnessia välineenä työssäni ja myös oman hyvinvointini ylläpitämisessä, tulee välillä törmättyä mitä erilaisimpiin oletuksiin ja käsityksiin siitä mistä mindfulnessissa on kyse. Ja täytyypä myöntää, että itsellänikin oli aikoinaan tiettyjä ennakkoluuloja siitä millaista mindfulness on, ennen kuin perehdyin aiheeseen tarkemmin ja lähdin itse kokeilemaan ja tätä taitoa vahvistamaan. 

Mindfulness: zen-tilassa meditointia, uskonnollista toimintaa ja pään tyhjentämistä...

Myytti numero 1: Zen-kuplassa leijailua. Mindfulnessin avulla pyritään pääsemään johonkin tiettyyn tilaan: zen-sfääreihin, jossa leijutaan jossain todellisuuden ulottumattomissa ja ollaan totaalisen rentoutumisen tilassa. Tämän mindfulness-kuplan saavuttamiseen tarvitaan vähintään buddhalaisen munkin luonteenlaatu ja vuosikymmenten armoton harjoittelu.

Totuus: Ei, mindfulnessissa ei ole kyse siitä, että oltaisiin jossain omassa kuplassa kaiken muun ulkopuolella tai zen-tilassa. Itse asiassa mindfulnesstaitoihin kuuluu olennaisena valppaus ja nykyhetken havainnointi kaikilla aisteilla. Mindfulnessissa ei myöskään pyritä rentoutumaan tai saavuttamaan mitään muutakaan tiettyä olotilaa, vaan päinvastoin opetellaan havainnoimaan, kohtaamaan ja hyväksymään nykytilanne juuri sellaisena kun se tällä hetkellä ilmenee. Toki mindfulnessharjoittelu saattaa usein saada aikaan rentoutuneen ja levollisen olon. Mutta joskus harjoitus voi myös tuoda näkyväksi levottomuuden, ahdistuksen tai jotain muita tunteita, ja tämä on siis täysin normaalia eikä merkki mindfulnessharjoituksen epäonnistumisesta.

Itselleni suurimpia oivalluksia mindfulnessiin liittyen onkin ollut suorittamisesta irtautuminen ja se, että mindfulnessharjoitus ei voi koskaan olla joko onnistunut tai epäonnistunut, vaan se vain on sellainen kuin sillä kertaa on ollakseen. Meille ihmisille on hyvin luontaista arvottaa asioita joko hyviksi/huonoiksi/onnistuneiksi jne, mutta mindfulnessin avulla on mahdollista opetella arvottamattomuuden asennetta ja sitä kautta löytää elämään ihan uudenlaista hyväksyntää ja levollisuutta.

Mindfulnessia harjoittaakseen ei myöskään tarvitse olla meditoinnin mestari tai buddhalaismunkki, vaan mindfulness on taito, joka meillä jokaisella on olemassa. Tosin se on usein unohtuneena ja kaiken säätämisen ja sähläämisen alle hautautuneena!

 

Myytti numero 2: Mindfulness on uskonto/ uskonnollista.

Totuus: Mindfulnessin harjoittaminen ei ole sidoksissa kulttuuritaustaan tai uskontoon. Vaikka mindfulnessin juuret ovat itämaisissa uskonnollis-filosofisissa meditaatioperinteissä, ei mindfulnessissa ole kyse uskonnosta eikä uskonnollisuudesta. Mindfulnessharjoittelussa keskitytään nykyhetken havainnointiin ilman arvostelua ja tuomitsemista sekä opetellaan olemaan läsnä nykyhetkessä tietoisena siitä mitä on läsnä juuri nyt. Näin pyritään vahvistamaan mielen kykyä havainnoida ajatuksia, kehon tuntemuksia ja tunteita hyväksyvästi ja toteavasti. Tällaista harjoittelua voidaan tehdä korostamatta tai sulkematta pois mitään maailmankatsomusta.

 

Myytti numero 3: Mindfulnessin avulla pyritään tyhjentämään mieli kaikista ajatuksista.

Totuus: Mindfulnessharjoittelun tarkoituksena ei ole ajatusten tai tunteiden poistaminen tai pois sulkeminen. Sen sijaan harjoittelun avulla nimen omaan opitaan tunnistamaan omia ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia sekä suhtautumaan niihin lempeän hyväksyvästi. Mindfulnesstaitojen vahvistumisen myötä kuormittavista ja haastavista ajatuksista irti päästäminen tulee monesti helpommaksi. Mindfulness antaa meille myös välineitä itse valita, mihin haluamme huomiomme milloinkin suunnata ja miten haluamme reagoida eri tilanteissa. Mindfulnessissa ei siis pyritä välttelemään mitään, mutta ei myöskään takerruta mihinkään.

 

Mitä se mindfulness siis sitten on?

Kiteytän tähän vielä äskeiset, omasta mielestäni olennaiset mindfulnessin rakennusaineet:

  • Mindfulnessissa ei pyritä mihinkään tiettyyn tilaan. Siinä havainnoidaan nykyhetkeä tietoisesti ja hyväksyvällä asenteella.
  • Mindfulness ei ole uskonnollista eikä sidoksissa uskontoon.
  • Mindfulnessin tarkoituksena ei ole tyhjentää päätä ajatuksista tai vältellä hankalia tunteita ja ajatuksia. Ajatusten ja tunteiden äärelle pysähtyminen ja niiden hyväksyvä havainnointi tekee monesti niiden kohtaamisesta helpompaa.
  • Mindfulness on taito, joka jokaisella on olemassa ja jota voi säännöllisen harjoittelun avulla vahvistaa.

Itselleni ja monelle asiakkaalleni mindfulnesstaitojen vahvistuminen on tuonut uudenlaista rauhaa ja levollisuutta sekä avannut silmät arjen tavallisten asioiden arvokkuuden huomaamiselle.

Jos satut olemaan hevosihminen ja haluat vahvistaa tietoisen läsnäolon taitojasi, käy ihmeessä tilaamassa ilmainen oppaamme, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas.

Tutustu myös verkkokurssiimme: Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.