Kolme asiaa, joita voit oppia hevosilta. - Jos annat niille mahdollisuuden!

Minulla on ilo ja etuoikeus työskennellä hevosten kanssa sosiaalialan työssäni. Joka viikko edelleenkin ihmettelen ja yllätyn siitä, mitä kaikkea hevoset meille ihmisille antavat! Siksi intouduin kokoamaan muutamia hevosen opetuksia sinullekin pureskeltavaksi :)

1. Hevonen nostaa tunteet esiin

Arka ja epävarma lapsi voi tallilla löytää ihan uudenlaista rohkeutta, itsevarmuutta ja innostusta, tai ahdistunut nuori aikuinen saattaa huokaista tallihetken jälkeen, että "en ole aikoihin kokenut tällaista rauhaa ja tyyneyttä". Monesti nämä koskettavat tunnekokemukset suorastaan loistavat myös asiakkaiden kasvoilta (mikä ihana virnistys ja poskien puna nouseekaan ratsastajan kasvoille ensimmäisistä raviaskelista hevosen selässä!). Ihanien tähtihetkien lisäksi hevosten kanssa toimiminen nostaa esiin kaikenlaisia muitakin tunteita: jännitystä, epävarmuutta, pelkoa, uteliaisuutta, uuden oppimisen iloa...

Hevosilla on uskomaton kyky nostaa esiin meissä ihmisissä koko tunneskaala laidasta laitaan! Ja tämä taas tarjoaa meille tilaisuuden näiden kaikenlaisten tunteiden kohtaamiseen, kunhan vaan annamme itsellemme siihen mahdollisuuden, emmekä pyri sivuuttamaan niitä. 

Työni lisäksi aika iso osa vapaa-ajastanikin kuluu tallilla oman Jussi-hevosen kanssa touhutessa. Jos tallille joskus tuleekin lähdettyä muut murheet mielessä tai kiireen tuntu takaraivossa, jotenkin ihmeellisesti nämä tunteet hiipuvat viimeistään karsinaa siivotessa. Stressi, ärsytys ja väsymys karisevat kyydistä samaa tahtia kuin lantapallerot lentelee kottikärryihin (hevonpaskaterapia on muuten aivan liian vähän käytetty ja aliarvostettu päännollauskeino!). Uuteen hevoseen tutustuminen ja sen päivittäisestä hyvinvoinnista huolehtiminen opettaa luottamusta, sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä ja vastuuntuntoa. Tunneskaala vaihtelee ilosta ja kiintymyksestä välillä huoleen, väsymykseen tai pelkoon": onko sillä nyt kaikki hyvin?" "yskähtikö se äsken?" "kuinka paljon seuraava klinikkareissu tulee maksamaan" jne....

Hevosten kanssa oleminen on varsinainen tunnetaitojen korkeakoulu. Muista siis nauttia täysin siemauksin kaikista hyvistä hetkistä hevosen kanssa ja toisaalta uskalla pysähtyä kohtaamaan myös ne haastavat ja epämukavat tunteet.

2. Hevonen elää tässä hetkessä

Hevosen aivokapasiteetti ei (onneksi!) riitä murehtimaan menneitä tai suuremmin suunnittelemaan tulevaa, vaan se elää hyvin vahvasti kiinni nykyhetkessä. Tämä on varmasti yksi suuri syy siihen, miksi meidän ihmistenkin on monesti helpompi keskittyä nykyhetkeen ja olla läsnä silloin kun olemme hevosen kanssa. Toki hevostouhuja pystyy hoitelemaan "siinä sivussa" samalla kun pohtii jotain muuta tai vaikkapa puhuu puhelimessa, mutta aika usein hevonen kuitenkin meitä onnistuu muistuttamaan läsnäolon tärkeydestä ja hommat menee säätämiseksi jos huomio on muualla.

Parhaimmillaan yhteiseen tekemiseen ja olemiseen uppoaminen saa aikaan varsinaisen flow-fiiliksen, kun hevonen tuntuu toimivan kuin ajatuksen voimalla ja kaikki sujuu höyhenenkevyesti, tai sitten vain nautitaan yhdessä hiirenhiljaa vaikka kevään ensimmäisistä auringonsäteistä tarhannurkassa seisoskellen. Tällöin sitä on läsnä ihan vain tässä hetkessä!

3. Utelias kiinnostus uusiin asioihin

Hevonen eläimenä on hyvinkin utelias ja kiinnostunut ympäristöstään, ja etenkin ympäristön muutoksista. Pakoeläimenä valppaus ja varovaisuus ovat aina läsnä, mutta useimmiten uteliaisuus voittaa varovaisimmankin hevosen lopulta ja sitä tarhan nurkkaan ilmestynyttä lepattavaa muovipussia mennään porukalla puhisten ihmettelemään.

Uteliaisuus, avoin mieli ja uuden oppimisen ilo ovat meille ihmisillekin mielestäni tosi tärkeitä polttoaineita ja motivaation lähteitä. Viime vuosina kun olen lähtenyt harjoittelemaan mindfulnesstaitoja, olen pyrkinyt opettelemaan uteliaan aloittelijan mielen tavoittamista monissa itselle tutuissakin tilanteissa. Tässä esikuvana toimivat ihanat nelijalkaiset työkaverini, jotka ovat useimmiten vastassa yhtä uteliaina ja korvat pystyssä, kun asiakkaiden kanssa niitä menemme kohtaamaan.

 

 Annatko itsellesi mahdollisuuden tarttua hevosen oppeihin?

Hevonen siis nostaa meissä esiin kaikenlaisia tunteita ja pakottaa opettelemaan niiden kohtaamista ja hyväksymistä. Sen läsnäoleva olemus kutsuu meitä ihmisiäkin keskittymään nykyhetkeen ja parhaassa tapauksessa herättelee uteliaaseen kiinnostukseen uusia (ja niitä tuttujakin) asioita kohtaan. Kaikki nämä kolme seikkaa liittyvät vahvasti mindfulnessiin, jossa myös harjoitellaan tunteiden hyväksyvää kohtaamista, tietoista läsnäoloa ja pyritään herättelemään uteliasta aloittelijan asennetta.

Liian usein me hevosihmiset ajaudumme arjen kiireessä suorittamaan tekemistä hevosen kanssa rutiininomaisesti ja automaattiohjauksella, ja tällöin nämä hevosen arvokkaat opit saattavat jäädä huomaamatta ja hyödyntämättä. Haastankin sinut seuraavalla kerralla hevosystäväsi kohdatessasi pysähtymään ja kuuntelemaan mitä sillä on sinulle kerrottavana tällä kertaa. Uskon, että tästä pysähtymisestä hyötyvät sekä hevonen että sinä itse :)

P.S. Jos haluat konkreettisia vinkkejä tähän pysähtymiseen sekä hevosen ja itsesi kuuntelemiseen, käy tilaamassa itsellesi meidän ilmainen opas, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.