Autopilotti romukoppaan ja ohjat omiin käsiin!

Sinäkin ehkä kamppailet kiireen, stressin ja päälle vyöryvien vaatimusten kanssa, ja haluaisit niiden tilalle hallinnan ja rauhan tunnetta? Jos elämäsi on alkanut rullaamaan eteenpäin ikään kuin automaattiohjauksella, asiaan kannattaa puuttua pikaisesti. Oman elämän ohjien ottaminen omiin käsiin on mahdollista tekemällä ihan pieniäkin muutoksia omassa arjessa ja ajattelussa. Lopputulos on todella palkitseva, sillä saatat huomata osaavasi nauttia ihan tavallisista asioista aivan uudella tavalla.

Millaista on elämä "automaattiohjauksella"?

Tässä joitakin havaintoja omasta arjestani ennen kuin onnistuin hidastamaan tahtia ja vahvistamaan läsnäolotaitojani: Aikaa ei jäänyt itselle tärkeisiin asioihin, vaan päivät vain hurahtivat ohi kaikkia velvollisuuksia hoitaen. Tai itse asiassa en edes tiedostanut mitkä asiat ovat itselleni tärkeitä, kun huomio oli koko ajan kiinnittyneenä seuraavaan hoidettavaa asiaan tai paikkaan, johon oli kiirehdittävä. Oravanpyörässä kipittäessäni kadotin myös kosketuksen omiin tunteisiini; ei ollut aikaa pysähtyä kuuntelemaan mitä itselle kuuluu. Hetken aikaa tämä seikka toimi jopa olotilaa helpottavasti, sillä myös suuri osa negatiivisista tunteista hautautui kiireen alle. Mutta koska tunteiden tukahtumista ei voi valita kohdistumaan vain tiettyihin tunteisiin, tämä tarkoitti myös myönteisten tunteiden katoamista pikku hiljaa arjesta lähes kokonaan. 

Monet valmennusasiakkaani kuvailevat oman hallinnantunteen puuttumisen aiheuttavan sitä, että ahdistavat ja epämukavat tunteet vyöryvät päälle hallitsemattomasti ja lamauttavat niin, että suoriutuminen arjen vaatimuksista tuntuu koko ajan vaikeammalta. Asioihin tarttuminen ja muutosten tekeminen tuntuvat mahdottomalta tehtävältä, kun omassa mielessään on jo tuominnut itsensä epäonnistumaan.  Silloin kun voimavarat ovat vähissä, on helppoa turvautua automaattiohjaukseen ja toimia kuten aina ennenkin (vaikka se olisi kuinka tehotonta ja aiemmin jo tuottanut huonon lopputuloksen).

Ohjat omissa käsissä

Miltä elämä sitten näyttää kun automaattiohjaus on kytketty pois (tai ainakin ajoittain saatu vaimennettua)? Mitä tarkoittaa, että "ohjat ovat omissa käsissä"? Itselleni se tarkoittaa sitä, että pystyn kohtaamaan arjen vaatimukset levollisena, onnistun säilyttämään yhteyden tunteisiini kiireenkin keskellä sekä osaan tietoisesti huolehtia omasta hyvinvoinnistani.

Läsnäolotaitojen vahvistuttua pystyn paremmin keskittymään siihen, mitä olen parhaillaan tekemässä ja näin saan paljon enemmän aikaiseksi. Toisaalta olen oppinut myös hyväksyvää armollisuutta itseä kohtaan, niin ettei oma arvokkuuteni ole kiinni suorittamisesta ja aikaan saamisesta. 

Asiakkailleni voimaantuminen ja ohjien omiin käsiin ottaminen on tuonut tullessaan esimerkiksi sen, että itseluottamuksen ja tunnetaitojen vahvistuttua on uskaltauduttu rohkeasti hakemaan uutta työpaikkaa, opittu hellittämään ahdistusta aiheuttavista toimintatavoista ja sen sijaan pystytty rentoutumaan. Kun tietoisen läsnäolon taitojen avulla oppii näkemään ne asiat, jotka elämässä jo ovat hyvin, riittää tarmoa ja rohkeutta myös tarttua niihin asioihin, joihin haluaa muutosta.

Tietoisen läsnäolon taidot kiinnittävät jalat tukevasti maan pinnalle silloinkin kun vaatimukset ja kiire meinaavat temmata mukaansa. On mahtava tunne, kun onnistuu pysähtymään ja huomaamaan kevään ensimmäisen perhosen, kauniit pilvet taivaalla tai vaikkapa lapsen ilahtuneen ilmeen aamulla herätessä. Niin vähäpätöisiltä kuin tällaiset asiat saattavatkin tuntua, niillä on suuri merkitys! Kun opit tarttumaan näihin pieniin aarteisiin, joita arki meille joka päivä tarjoaa, huomaat ennen pitkää että elämästä on tullut paljon palkitsevampaa. Vaikka stressiä ei voi (eikä tarvitsekaan) poistaa elämästä kokonaan, on arki huomattavasti mukavampaa kun kuormitus on tasapainossa voimavarojen kanssa. 

Tartu sinäkin nykyhetkeen

Elämäähän ei tunnetusti voi hallita, mutta sen sijaan hallinnan tunnetta lisää huomattavasti se, että voi tietoisesti itse valita miten suhtautuu asioihin ja mille asioille antaa painoarvoa. Silloin kun ohjat ovat omissa käsissäsi, sinä olet se, joka määrittelee suunnan. Ja vaikka vauhti välillä hiipuisi tai kiihtyisi liikaa ja tulisi mutkia matkaan, voit silti aina palata toivomallesi polulle, kunhan tietoisesti ensin näet minne haluat olla menossa.

Kannustan sinua sydämeni pohjasta lähtemään matkalle kohti itsesi hallinnassa olevaa arkea! Voit aloittaa sen lisäämällä päivääsi pienenpienen hengähdyshetken vaikka lyhyen hengitysharjoituksen muodossa tai ihan vaan pysähtymällä katsomaan ympärillesi.

Jos innostuit aiheesta ja haluat lähteä viiden viikon mittaiselle ohjatulle matkalle kohti läsnäolevaa arkea, tutustu "Ohjat omiin käsiin" -verkkokurssiimme tästä.

Hevosihmisille meillä on tarjolla pidetty verkkokurssi Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä se johdattaa sinut ja hevosesi yhteiselle polulle tietoisen läsnäolon maailmaan.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.