Voita itseaiheutettu keskittymisen häiriö ja saavuta tavoitteesi levollisesti

Ajatusten pyörremyrsky ja jatkuva keskeytysten kierre kuormitustekijänä

Onko sinulle viime aikoina käynyt niin, että kun yrität keskittyä johonkin tiettyyn tehtävään, kuten vaikka kirjan lukemiseen, ajatukset alkavat poukkoilla asiasta toiseen ja tulee mieleen tarkistaa puhelimesta jokin viesti, ja sitten huomaatkin surffaileesi puoli tuntia somen kissavideoiden parissa? Tai kun kiireisen päivän keskellä vihdoin saat hetken omaa aikaa ja voisit istahtaa rauhoittumaan, onkin mahdotonta nauttia rauhallisesta hetkestä, kun ajatukset askartelevat kaikissa mahdollisissa tulevissa ja menneissä asioissa...

Saatat kärsiä vaivasta nimeltä ADT, eli itseaiheutettu keskittymisen häiriö, attention deficit trait.

Sen oireita on muun muassa asioiden unohtelu, vaikeus keskittyä ja ylläpitää huomiota tehtävissä tai keskusteluissa sekä saattaa tehtäviä loppuun asti. Siihen liittyy myös jatkuva tunne kiireestä ja ylikuormituksesta sekä levottomuus ja vaikeus rauhoittua ja pysyä paikoillaan.

ADT ei ole neurologinen häiriö, vaan se on yksinkertaisesti kehittynyt oman toimintamme seurauksena kun aivot on oppineet poukkoilemaan jatkuvasti lisääntyvien ärsykkeiden välillä ja jatkavat sitä silloinkin kun ei enää olisi tarvetta. Tämä saa aikaan sen, että aivot on jatkuvasti vähän kuin hälytystilassa. Siksi ADT:sta kärsivä keskeyttää usein itse itsensä vaikka ei mitään ulkoisia häiriötekijöitä olisikaan.

Otetaanpa esimerkkitilanne: Teet kotona etätöitä ja alat kirjoittamaan työsähköpostia, ja kesken kaiken mieleesi tuleekin pikaisesti soittaa yksi puhelu ja sitten muistat että voisit laittaa myös koneellisen pyykkiä pyörimään tässä välissä. Kun pyykit on koneessa ja palaat sähköpostin ääreen, huomaatkin toisen viestin, johon täytyy vastata kiireellisesti ja uppoudut tämän viestin kirjoittamiseen, kunnes siirrätkin kesken kaiken huomiosi ensi viikonlopun mökkireissun suunnitteluun. Kun tällaista sekavaa poukkoilua on jatkunut koko päivän, tilanne on se, että pyykit on unohtuneet koneeseen, se aamulla aloitettu sähköpostiviestin kirjoitus on edelleen kesken ja mieli on levoton ja ärtyisä.

Tai vaikkapa hevostallihommissa ollessasi alat täyttämään laitumen vesiastiaa vesiletkulla, ja samalla mieleen tulee, että voisin tässä välissä viikata loimet varastoon ja käydä harjaamassa hevosen sillä välin kun vesiastia täyttyy. Hevosta harjatessa tuleekin mieleen, että täytyy soittaa kaverille yhdestä jutusta ja niin edelleen. Lopulta sinulla on tilanne, että vesisaavi on tulvinut yli jo hetken aikaa, satulahuoneessa lojuu puoliksi viikatut loimet ja hevonen ihmettelee tallin käytävällä että mihin se harjaaja oikein katosi…

Myönnän, että tällainen säätäminen on tuttua ihan omastakin arjesta välillä.

ADT syntyy pitkään jatkuneen kuormituksen kautta ja muovaa aivoja

ADT ei kehity hetkessä eikä yksittäisestä kiireisestä hetkestä, vaan sen taustalla on pidempään jatkunut kuormitus ja multitaskaaminen. Teet siis itsellesi valtavan karhunpalveluksen kun poukkoilet asiasta toiseen ja säädät ja sähellät, koska se ihan konkreettisesti muovaa aivoja! Mutta hyvä uutinen on se, että tilannetta voi muuttaa, ja vielä aika yksinkertaisilla keinoilla!

Voimme siis kehittää aivojamme takaisin pidemmän keskittymisen ja rauhoittumisen taitoihin. Tässä kolme vinkkiä, joista voit aloittaa:

  1. Perusasiat kuntoon. Niin tylsältä kuin tämä kuulostaakin, niin riittävä uni, ravinto ja liikunta vaikuttavat ratkaisevasti myös keskittymiskykyyn.
  2. Rajoita älylaitteiden valtaa arjessasi: ilmoitukset kannattaa laittaa pois päältä sähköpostista ja puhelimesta etenkin silloin kun teet jotain keskittymistä vaativaa tehtävää. Mitä kauempana kännykkä on, sitä helpompi on keskittyä.
  3. Vahvista hyväksyvän tietoisen läsnäolon taitojasi. Monien muiden hyötyjen lisäksi mindfulness auttaa tutkitusti muovaamaan aivoja ja parantamaan keskittymiskykyä. Voit aloittaa siitä, että seuraavan kerran kun meinaat tylsän hetken tullen tarttua kännykän selailuun, maltatkin vain istahtaa alas ja katsella ympärillesi ja hengitellä hetken.

Voit päästä irti keskeytysten kierteestä ja saavuttaa tavoitteitasi levollisesti

Jos ADT:n oireet kuulostavat sinulle ihan tavalliselta arkipäivältä, kannattaa ehdottomasti alkaa tekemään muutoksia! Joskus emme edes huomaa ADT-tilaa, koska olemme niin tottuneita poukkoileviin ajatuksiin että olemme unohtaneet miltä tuntuu kun pystyy keskittymään kunnolla. Se on kuitenkin mahtava tunne, kun saat aivot opetettua pois jatkuvasta hälytystilasta ja pystyt keskittymään ja nauttimaan arjesta!

Tärkeintä on, että tunnistat tilanteesi ja otat ensimmäisen askeleen kohti uusien taitojen harjoittelua. Pyristele siis irti multitaskaamisesta ja opettele pienin askelin sitä, että teet yhden asian kerrallaan. Itse olen saanut tähän haasteeseen valtavasti apua mindfulnessharjoittelusta, joten voin lämpimästi suositella sinullekin sen kokeilemista!

Tsemppiä sinulle uusien tapojen opetteluun!

P.S. Jos olet hevosihminen ja haluat vahvistaa tietoisen läsnäolon taitojasi, käy ihmeessä tilaamassa ilmainen oppaamme, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas.

Tutustu myös verkkokurssiimme: Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.