"Siellä sitä taas istutaan kahvipaussilla juoruilemassa..." 

"Mä vetäisen tämän työpäivän nyt kertarysäyksellä pakettiin ilman turhia taukoja, niin saan mahdollisimman paljon aikaan." "Enpä tuhlaa turhaa aikaa pausseilla istuskeluun".

Käsi ylös, jos olet viime aikoina tinkinyt tauoista työpäivän aikana kiireeseen vedoten. Itse syyllistyin tähän (taas) juuri vähän aikaa sitten...

Etenkin silloin kun työtä on paljon ja vaatimuksia satelee monelta suunnalta, on helppo ajautua paahtamaan eteenpäin kovalla vauhdilla. Töiden paiskiminen sata lasissa aamusta iltaan ja päivästä toiseen voi ensin tuntua hyvinkin tehokkaalta, mutta usko pois, asia on päinvastoin! Ennen pitkää työteho alkaa kärsiä, ja mikä pahinta, myös oma jaksaminen ja hyvinvointi alkavat rapistua, kun stressiaivot ja automaattiohjaus kaappaavat vallan.

Kovan kuormituksen alla voimme vaihtoehtoisesti myös hidastua ja lamaantua niin, että mihinkään työtehtävään tarttuminen ei tunnu onnistuvan. Molempiin näihin haasteisiin pientä lievitystä tarjoaa työn järkevä tauottaminen. Siksi kokosin sinulle pienen muistilistan siitä miksi taukojen pitäminen kannattaa sekä muutaman vinkin auttamaan taukojen käytännön toteutumiseen.

Miksi taukojen pitäminen kannattaa?

  • Palautuminen. Työstä palautuminen tehostuu, kun muistat riittävän usein pitää pienen tauon työskentelyn lomassa. Ja mikä parasta, työpäivän aikana tapahtuvat pienet palautumishetket nopeuttavat työstä palautumista myös työpäivän jälkeen! Eli pääset vaihtamaan nopeammin työmoodista vapaa-ajan rooliin, kun palautuminen on alkanut jo työpäivän aikana.
  • Keskittyminen. Pitkään paikallaan istuminen ja liian pitkä yhtenäinen työrupeama laskee vireystilaa ja heikentää keskittymiskykyä. Tämä vaikuttaa tietysti kielteisesti työtuloksiin. Riittävän tiuhaan pidetyt tauot auttavat pitämään keskittymisen kasassa.
  • Hallinnan tunne. Kiireisinä työpäivinä kun stressi pukkaa päälle ja aivot ajautuvat automaattiohjaukselle, tulee helposti sellainen tunne, etteivät asiat enää ole omassa hallinnassa. Kun onnistut vaikuttamaan omaan ajankäyttöösi ottamalla pieniä taukoja ja kirkastamalla samalla ajatuksiasi, saat hallinnan tunnetta työhösi. 
  • Luovuus nousee esiin. Riittävät tauot auttavat lisäämään luovuutta. Silloin kun työskentelet kiireessä automaattiohjauksella, aivot ohjaavat toimimaan samoilla vanhoilla tavoilla. Luovuuden löytyminen vaatii oikeanlaista autonomisen hermoston tilaa, jonka luomisessa pysähtyminen ja riittävät tauot ovat tärkeitä. Malta siis välillä hidastaa, niin annat uusille ideoille ja ajatuksille tilaa nousta esiin!

 Mieti omia taukokäytäntöjäsi

Millaisia mahdollisuuksia sinulla on oman työpäiväsi tauottamiseen? Erilaisten työtehtävien vaatimukset, työyhteisön taukokulttuuri ja pelisäännöt toki vaikuttavat siihen millaisia mahdollisuuksia taukojen pitämiseen on, mutta aina on varmasti jotain mihin itsekin pystyt omilla valinnoillasi vaikuttamaan. Voisitko opetella pitämään kerran tunnissa parin minuutin venyttelytauon? Virkistytkö sinä parhaiten vaihtamalla muutaman sanan työkaverin kanssa kahvikupin ääressä tai nautitko siitä että käyt ulkona pienellä kävelyllä lounaan jälkeen?

Etätyö ja kotona työskentely tuovat omat haasteensa ja mahdollisuutensa taukojen pitämiseen; jos koko päivä on yhtä etäpalaveria toisensa perään ilman pieniä jaloittelutaukoja välissä, voit olla varma että iltapäivällä on kaikki mehut puristettu pihalle ja palaverien anti on tuskin kovinkaan hyödyllistä enää loppupäivästä! Jollekin sopii taukoaktiviteetiksi myös kotitöiden tekeminen työpäivän aikana, mutta itse totesin sen johtavan vain suurempaan stressiin ja kaaokseen. Tuli liikaa poukkoilua ajatuksiin, kun kesken kaiken piti lähteä laittamaan pyykkejä kuivumaan tai tiskikonetta täyttämään! Itselleni olen todennut sopivan paremmin pienet ulkoilutauot tai vaikka juttelu työkaverin kanssa jostain muusta kuin työasioista.

Haastan sinut nyt näin alkaneen vuoden kunniaksi pohtimaan taukokäytäntöjäsi ja kokeilemaan mikä on juuri sinulle parhaiten sopiva tapa huolehtia riittävästä palautumisesta työpäivän aikana! Ja muista, että nämä ovat asioita, joita täytyy harjoitella säännöllisesti, että niistä tulee luonteva tapa osaksi työpäivän arkea.

Ei siis muuta kuin kahvipannut porisemaan tai ulos happihyppelylle! Se ei ole merkki laiskottelusta, vaan päinvastoin vastuun ottamista omasta työkyvystä ja hyvinvoinnista.

Tässä vielä muutama vinkki, miten voit lyhyen minitauon aikana haastaa itsesi aivojumppaan tai tehdä rauhoittavan hengitysharjoituksen:

Nopea taukojumppa aivoille

Lyhyt hengitysharjoitus

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.