Kohtaaminen tietoisesti: 4 tapaa vahvistaa yhteyttäsi hevoseen

Tietoinen kohtaaminen - Avain aidompaan vuorovaikutukseen

Tiedätkö sen tunteen, kun keskustelu toisen ihmisen kanssa tuntuu olevan kuin autopilotilla? Mielesi vaeltelee jo seuraavaan tapaamiseen tai mietit, mitä aiot sanoa seuraavaksi sen sijaan, että kuuntelisit toista. Tai hevosta hoitaessasi mietit menneen päivän tapahtumia ja samalla ohimennen harjaat sen hätäisesti (ja samalla ihmettelet että miksi se hevonen on levoton ja hätäinen...).

Tähän ansaan on helppo sortua etenkin silloin kun olo on kiireinen ja päässä pyörii jatkuva ajatusten pyörremyrsky. Tietoinen kohtaaminen on kuitenkin tapa palauttaa aito vuorovaikutus elämääsi.

 

Mikä on tietoinen kohtaaminen?

Tietoinen kohtaaminen tarkoittaa toisen kohtaamista läsnä olevasti ja avoimin mielin. Se vaatii tietoista päätöstä olla keskittyneesti läsnä, unohtaen hetkeksi omat huolenaiheet ja ennakkoluulot. Se vaatii myös omien totuttujen tapojen muuttamista pienin askelin, eli autopilotista irtautumista. Tämä taito voi vaikuttaa ensin haastavalta, mutta harjoittelun myötä siitä tulee luonteva osa vuorovaikutustasi.

 

Miksi tietoinen kohtaaminen on tärkeää?

Tietoinen kohtaaminen voi tuoda monia positiivisia muutoksia elämääsi. Se:

  • Luo aitoa yhteyttä: Tietoinen kohtaaminen auttaa luomaan syvempiä ihmissuhteita. Kun olet läsnä toisen ihmisen kanssa, hän tuntee olevansa arvostettu ja tulevansa kuulluksi.
  • Vähentää konflikteja: Monet konfliktit voivat syntyä väärinymmärryksistä ja kuuntelemisen puutteesta. Tietoinen kohtaaminen auttaa selkeyttämään viestintää ja vähentämään väärinkäsityksiä.
  • Parantaa itsetuntemusta: Kun olet tietoisesti läsnä muiden kanssa, opit myös paremmin ymmärtämään itseäsi. Tämä auttaa sinua kehittymään sekä henkilökohtaisesti että sosiaalisesti.
  • Nämä samat tietoisen kohtaamisen hyödyt tulevat näkyviin myös suhteessasi hevosen kanssa: kun olet läsnä, hevonen tuntee sen ja vastaa luottamuksella. Tietoisen kohtaamisen avulla suhde hevoseen syvenee, konfliktit ja väärinymmärrykset vähenevät ja yhteistyöstä tulee miellyttävämpää molemmille osapuolille.

 

Kuinka harjoitella tietoista kohtaamista hevosen kanssa?

  1. Vahvista läsnäolotaitojasi mindfulnessin avulla. Hevoset ovat erittäin herkkiä eläimiä, jotka aistivat ihmisten tunteet ja energian. Tietoinen kohtaaminen hevosen kanssa edellyttää, että olet täysin läsnä hetkessä. Kun teet mindfulnessharjoituksia ensin ilman hevosta, opit vähitellen tavoittamaan läsnäolevan tilan yhä paremmin.
  2. Riko totuttuja kaavojasi. Tee tietoinen päätös, että kun seuraavan kerran menet kohtaamaan hevosen, teet sen läsnäolevasti ja tietoisesti. Eli et vain marssi hevosen luokse mielessäsi päivän ratsastussuunnitelmat, vaan käytät ensin pienen hetken hevosen kohtaamiseen rauhassa ja tietoisesti.
  3. Viritä aistisi havainnoimaan hevosen viestejä. Hevoset kommunikoivat suurelta osin nonverbaalisti eleiden, ilmeiden ja kehonkielen kautta. Tietoinen kohtaaminen vaatii sinua opettelemaan hevosen elekielen tunnistamista ja tulkitsemista. Ole myös tietoinen omasta kehonkielestäsi ja siitä, mitä viestejä lähetät hevoselle. Ole empaattinen ja herkkä hevosen tilanteelle. Tietoinen kohtaaminen tarkoittaa, että otat huomioon hevosen hyvinvoinnin.
  4. Harjoittele sinnikkäästi ja säännöllisesti. Tietoinen kohtaaminen vaatii jatkuvaa oppimista ja harjoittelua. Ymmärrä hevosten käyttäytymistä ja tarpeita sekä opi uusia taitoja, jotka auttavat sinua olemaan läsnä hetkessä. Mindfulnesstaitoja on palkitsevaa harjoitella yhdessä hevosen kanssa, sillä hevonen on luontaisesti mestari elämään tässä hetkessä.

Tietoinen kohtaaminen hevosen kanssa syventää keskinäistä vuorovaikutustanne ja rakentaa vahvan siteen. Se ei ole vain hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeää, vaan voi myös tuoda sinulle paljon iloa ja merkityksellisyyttä hevosen kanssa olemiseen.

 

Entä miten vahvistaa tietoista kohtaamista toisten ihmisten kanssa?

  1. Kuuntele aktiivisesti: Kuuntele toista ilman, että suunnittelet jo omaa vastaustasi. Anna toisen puhua loppuun ennen kuin vastaat.
  2. Katso silmiin: Silmiin katsominen osoittaa, että olet läsnä ja kiinnostunut.
  3. Vähennä häiriötekijöitä: Sulje pois häiriöt, kuten puhelin tai muut elektroniset laitteet, kun keskustelet toisen kanssa.
  4. Harjoittele myötätuntoa: Yritä ymmärtää toisen näkökulmaa ja tunteita. Empatia edistää tietoista kohtaamista.
  5. Tunnista omat ennakkoluulosi: Ole tietoinen omista ennakkoluuloistasi ja yritä päästä niistä eroon, jotta voit kuunnella avoimin mielin.

 

Mindfulness johdattaa aitoihin kohtaamisiin

Mindfulness on toimiva menetelmä tietoisessa kohtaamisessa tarvittavien taitojen vahvistamiseen. Mielestäni mindfulnessissa on mahtavaa se, että sen harjoittamiseen ei tarvita mitään erityistä, vaan harjoituksia voi tehdä missä ja milloin vaan osana tavallista arkea. Mindfulnesstaitojen vahvistuminen auttaa sinua parantamaan läsnäoloasi ja keskittymistäsi ja sitä kautta vaikuttaa myönteisesti vuorovaikutukseen toisten kanssa.

Tietoinen kohtaaminen on taito, joka vaatii harjoittelua, mutta se voi tuoda valtavaa rikkautta ihmissuhteisiisi ja yhteiseloon hevosen kanssa. Aloita pienistä askeleista ja ole kärsivällinen itsesi suhteen. Kun opit olemaan läsnä toisten kanssa, huomaat, miten vuorovaikutuksesi muuttuu merkityksellisemmäksi ja syvemmäksi.

 

Videolta lisää vinkkejä!

Tästä videosta saat lisää konkreettisia vinkkejä tietoiseen kohtaamiseen hevosen kanssa: Video: tietoinen kohtaaminen hevosen kanssa

Lisää vinkkejä saat meidän ilmaisesta oppaasta, joka johdattaa sinut yksinkertaisella tavalla alkuun mindfulnessharjoituksissa hevosen kanssa: https://ohjatomiinkasiin.mykajabi.com/ilmainenopas.

Tutustu myös verkkokurssiimme: Mindfulnesstaitoja hevosihmiselle.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.