Ole siellä missä olet

"Kun olet suihkussa, tarkista oletko suihkussa. Saatat nimittäin olla jo töissä palaverissa. Tai ehkä koko tapaaminen on suihkussa kanssasi."

Tämä sinänsä hyvin yksinkertainen ajatus on lainaus Jon Kabat-Zinnin kirjasta Kotiinpaluu - 108 ajatusta tietoisesta läsnäolosta, ja kiteyttää mielestäni loistavasti sen, mistä mindfulnessissa on kyse. 

Ole siellä missä olet. Niin yksinkertaista, ja kuitenkin niin hirveän vaikeaa!

Tuo suihkuvertaus kolahti itseeni hyvinkin osuvasti, sillä onnistuin juuri yhtenä iltana jokin aika sitten käymään suihkussa niin etten itse sitä huomannut. Olin siis ollut koko ajan niin omissa ajatuksissani, että myöhemmin illalla ihan tosissani jouduin miettimään olenko käynyt suihkussa jo. Vasta märät hiukset paljastivat vastauksen, ja kovan miettimisen jälkeen löysin hataria muistikuvia siitä, että suihkussa oli tullut käytyä...

Miten suuren osan arjestamme me elämmekään olemalla ihan jossain muualla kuin siellä missä sillä hetkellä fyysisesti olemme. Kun käyt aamupalapöydässä tulevan päivän työkuvioita läpi tai suunnittelet kauppalistaa samalla kun "keskustelet" perheenjäsenen kanssa, voit toki tuntea olevasi tehokas ja aikaansaava, mutta väitän että tämä näennäinen tehokkuus kuitenkin kostautuu stressaantuneena ja levottomana olona. Tämä niin sanottu "tehokkuus" aiheuttaa myös sen, että monet tilanteet ja hetket livahtavat ohitsemme huomaamatta. 

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on mielestäni tärkeä avain tällaisen automaattiohjauksella multitaskaamisen katkaisemiseen. Itselleni se on avannut aivan uudenlaisen maailman, jossa on tuoksuja, värejä, ihania kohtaamisen hetkiä ja kaikkea muutakin sellaista, joka aiemmin on tietenkin myös ollut olemassa, mutta on minulta hurahtanut ohi arjen tiimellyksessä. Niin, ja sitten taas välillä tosiaan onnistun käymään huomaamattani suihkussa tai ajamaan töistä kotiin niin, etten perille päästyäni muista mitä reittiä olen ajanut, koska ajatukset on vaellelleet ties missä... Eli tietoinen läsnäolo ei ole mikään pysyvä olotila, vaan taito, joka vahvistuu harjoittelemalla. 

Jos tunnistit itsesi näistä esimerkeistä ja huomaat usein olevasi ihan jossain muualla kuin siellä missä olet, kannustan lämpimästi sinua tutustumaan mindfulnessiin! Sen voit helpoiten aloittaa vaikkapa siten, että otat kaikki aistit käyttöösi ja pysähdyt välillä katsomaan ja kokemaan arkisia tilanteitasi vähän kuin uteliaan sivustaseuraajan silmin. Kokeilepa vaikka tehdä seuraava suihkussa käyntisi tietoisesti läsnäollen, eli keskity siihen miltä lämmin vesi tuntuu iholla, miltä saippua tuoksuu, mitä ääniä kuulet ja niin edelleen.

Hevosihmisille (joille läsnäolotaidot ovat mielestäni ekstratärkeitä!) muistuttelen tähän loppuun vielä meidän ilmaisesta Mindfulness-oppaasta. Eli jos haluat vahvistaa tietoisen läsnäolon taitojasi hevosen kanssa, käy lataamassa maksuton opas, joka auttaa sinut alkuun: Mindfulness hevosen kanssa - Näin pääset alkuun

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.