Aloittamisen vaikeus - kolme keinoa miten kukistaa sitku ja mutku

Pitäis sitä ja pitäis tätä...

Tänä vuonna kesälomani to do-listalla oli mm. terassin öljyäminen, ulkovarastojen siivoaminen ja pihan puunaaminen rippijuhlia varten. Listan kaksi ensimmäistä juttua oli to do-listalla jo viime vuonna (ja ehkä sitä edellisenäkin...), mutta jostain kumman syystä hommiin tarttuminen on jäänyt, ja sen sijaan on löytynyt tuhat ja yksi hyvää tekosyytä lykätä niitä taas eteenpäin. Töissä taas aloittamisen vaikeus on pahimmillaan silloin, kun pitäisi kirjoittaa tiettyjä kuntoutusyhteenvetoja tai muita vähän työläitä virallisia raportteja (ja täytyy myöntää, että kaikki kirjanpitoon liittyvät jututkin usein jää viime tippaan...). Opiskeluajoilta taas muistan sen, että kun oli joku tentti tulossa tai pitkäveteinen koulutehtävä kirjoitettavana, niin silloinpa sitä kummasti huvitti aloittaa suursiivous kotona tai vähintään joku vaatekaapin järjestely... Ja sitten ne tekemättömät hommat kuitenkin kummittelee takaraivossa koko ajan!

Niin kuin sinäkin ehkä olet huomannut, "pitäisi tehdä" on yleensä paljon raskaampaa ja kuormittavampaa kuin se itse asian tekeminen. Ja kun hommissa pääsee alkuun, sitä ihmettelee miksi ihmeessä tätä nyt tuli ihan turhaan lykättyä näin pitkään. Tämän takia listasin sinulle kokeiltavaksi kolme keinoa, joilla voit lähteä kukistamaan sitku ja mutku -tekosyitä, joita mielemme meille suoltaa vältelläksemme epämukavia asioita (mikä on ihmismielelle hyvin luonnollinen toimintamalli, mutta ei aina niin hyödyllinen).

1.  Asiat tärkeysjärjestykseen!

Jos tehtävälistasi pitää sisällään kolmesataa juttua tälle viikolle ja viisisataa ensi viikolle, on tietysti selvää ettei asioihin tarttuminen tunnu helpolta ja urakka on jo etukäteen lannistava. Näin meillä on kuitenkin usein tapana toimia, eli pään sisällä pyörii kaaoksena kaikki tekemättömät hommat ja odotukset että valmista pitäisi tulla heti tai mielellään jo eilen...

Aloita siis siitä, että listaat ne omat to do -asiasi ja pohdi mitkä ovat oikeasti välttämättömiä, mitkä vähemmän tärkeitä ja mitkä ehkä kokonaan turhia. Kun olet saanut tärkeimmät asiat listan kärkeen ja toivottavasti karsinut turhat asiat pois, urakka on jo vähän lähempänä toteutumista. Muista olla itsellesi armollinen ja pitää vaatimukset itseäsi kohtaan realistisina ja kohtuullisina.

2. Pilko asiat tarpeeksi pieniin osiin ja tee realistinen aikataulu

Kaaoksessa olevan ulkovaraston siivoaminen tai kymmensivuisen raportin kirjoittaminen on paljon vaikeampaa aloittaa kuin yhden hyllyn järjestely tai raportin ensimmäisen sivun kirjoittaminen. Huijaa siis itsesi tekemään vain pienen pieni osa työläästä tehtävästä. Itse en nykyään enää aloita koko kodin imuroimista, vaan päätän siivota vaikka vaan eteisen ja olohuoneen. Ja kuten arvaat, yleensä siitä tietysti käy niin, että koko muukin asunto tulee lopulta imuroitua kun on vauhtiin päässyt. Kun pilkot tehtävän tarpeeksi pieniin osiin, se on helpommin hallittavissa eikä tunnukaan enää niin työläältä epämääräiseltä savotalta.

Realistisen aikataulun miettiminen ja oman ajankäytön suunnittelu on tärkeää, jotta sinulla on edes teoriassa mahdollisuus onnistua. Tehtäviin tarttumista helpottaa huomattavasti se, että olet oikeasti varannut niihin riittävästi aikaa ja mieluiten merkinnyt sen kalenteriin tai ainakin mielessäsi päättänyt milloin teet mitäkin. "Kirjoitan raportin tiistaina klo 10" on ihan eri asia kuin: "Pitäisi tällä viikolla jossain vaiheessa kirjoittaa se raportti".

3. Palkitse itsesi onnistumisista

Päätä jo tehtäviä aikatauluttaessasi miten palkitset itsesi urakan suorittamisesta.  Meidän ihmisten aivot on luotu tavoittelemaan hyviä kokemuksia ja hakeutumaan kohti miellyttäviä asioita. Käytä siis luovuutta siinä, millaisia tavoittelemisen arvoisia asioita asetat maaliksi niiden tylsempien juttujen naamioimiseksi. Palkinnon ei tarvi olla mitään suurta ja mahtavaa, kunhan se tuottaa sinulle hyvää oloa ja on toteutettavissa mieluiten lähiaikoina. Esimerkiksi kahvipaussi kun raportti on edennyt kaksi sivua, löhöilyhetki sohvalla kun olohuone on siivottu tai vastaleikatun nurmikon ihailu aurinkoa ottaen kun pihatyöt on tehty... Kuulostaa ehkä hölmöltä, mutta se oikeasti toimii!

(Nyt täytyy paljastaa, että joskus aikoinaan sain itseni motivoitua maanantaiaamuisin heräämään ajoissa ja lähtemään töihin ihan vaan sen voimin, että lupasin itselleni suklaakeksipaketin ja sohvalla löhöilyä koko maanantai-illaksi. Nyttemmin palkitsemisjärjestelmäni pitää onneksi sisällään muutakin kuin suklaakeksejä ja maanantaiaamutkin on useimmiten ihan kivoja.)

Ei mitään rakettitiedettä, mutta silti välillä niin haastavaa...

Toivottavasti sinäkin kokeilet näiden kolmen konstin soveltamista omassa arjessasi ja työssäsi. Niin kuin huomaat, nämä on ihan tuttuja juttuja, ja aika itsestäänselviäkin, mutta jostain syystä niiden noudattaminen tuppaa kiireessä jäämään ja ajaudumme tekemään asioita (tai siis etenkin välttelemään asioita) niin kuin aina ennenkin.

Ja miten kävi sen oman kesälomalistani kanssa? Terassi on edelleen öljyämättä ja kaaosmaiset varastot pursuaa turhaa tavaraa... Mutta lomalla tuli otettua aurinkoa, istuskeltua hevoslaitumella ja maalailtua kiviä ;)  Kun priorisoin itselleni tärkeitä asioita, nuo omaa palautumista tukevat "turhanpäiväiset" tekemiset osoittautuivat tänä kesänä paljon tärkeämmiksi kuin varaston siivous. Mutta ihanat rippijuhlat meillä pidettiin kohtuullisen siistissä pihassa. Muista siis sinäkin pysähtyä priorisoimaan asioita. Kun tehtävälistalla on niitä tärkeitä asioita, on hommiin tarttuminen paljon helpompaa.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.